Käsi­kirjoitukset


Marjo on kokenut sekä faktan että fiktion kirjoittaja. Hän on työskennellyt toimittajana, viestintäpäällikkönä sekä viimeisimmäksi vapaana kirjoittajana ja yrittäjänä. Marjo on suorittanut sekä filosofian maisterin tutkinnon journalistiikasta että englanninkielisen maisterintutkinnon käsikirjoittamisesta.

Marjo Tiiton ja Miia Pirisen yhdessä luoma komediasarja Erojuhlat optioitiin vuonna 2020.
 

Projektit

70 G

Komediaelokuva ujon naisen pakkomielteestä olla kaunis.
Suomen Elokuvasäätiön apuraha vuosina 2018 ja 2019.

Erojuhlat

Komediasarja rakkauden raunioille kohoavasta bisneksestä, erojuhlien järjestämisestä.
Optioitu vuonna 2020.

Herättäjä

Kauhuelokuva lapsesta, jolla on ainutlaatuinen kyky ja uudesta äidistä, joka tekisi lapsensa vuoksi mitä vain.
Taiteen edistämiskeskuksen apuraha 2021.

Pidossa

Romanttinen komedia naisesta, joka pelkää kuolemaa niin paljon, ettei uskalla elää.
Taiteen edistämiskeskuksen apuraha 2021.

Kadoksissa

Jännityssarja kadonneesta uutisankkurista ja hänen maailmanlaajuisesta etsinnästään.
Taiteen edistämiskeskuksen apuraha 2022.
 

Käsikirjoittajan sana

Olen ollut tarkkailijaluonne koko ikäni. Toimittajana työskennellessäni tarkkailin yhteiskuntaa, sen rakenteita ja vallankäyttöä, usein lähietäisyydeltä. Viestintäammattilaisena olen tarkkaillut organisaatioita ja niiden toimintaa. Käsikirjoittajana tarkkailen ihmisiä ja heidän vuorovaikutustaan. Usein tarkkailen myös itseäni.

Tarkkailuni jalostuu pieniksi havainnoiksi elämästä. Kun nämä arjen oivallukset kasvavat riittävän isoiksi, ne löytävät tiensä mukaan teksteihin. Teemoiksi, henkilöiksi, tapahtumapaikoiksi tai perusvireeksi.

Omakohtaisuutta ei voi välttää, eikä mielestäni pidäkään. Olen teksteissäni tarkastellut naisen suhdetta omaan kehoonsa pitkälti omien ja läheisten kokemusten pohjalta. Olen myös hyödyntänyt lapsuusmaisemiani ja etenkin kotiseutuni tiukan uskonnollista hengellisyyttä. Myös omat kokemukseni äitiydestä voi nähdä rivien väleissä.

Mitä vaikeampi teema, sitä herkullisempaa sitä on käsitellä. Varmaan siksi olen usein valinnut tyylilajikseni komedian. Nautin absurdien tilanteiden kehittelystä epätoivoisten mutta sinnikkäiden hahmojen ympärille. Aina ei kuitenkaan naurata, ja silloin tyylilajiksi voi valikoitua vaikkapa kauhu. Sekin seisoo tai kaatuu samaistuttavien henkilöiden ansiosta.

Henkilöt ovatkin kirjoittamisessa kaiken perusta. Kun keskeiset henkilöt ovat aitoja ja uskottavia kaikessa vajavaisuudessaan, heidät voi lähettää mitä uskomattomimpiin seikkailuihin.