Harkintakyky pelastaa kaaoksessa
18.3.2022
Hyvä pitchaus kiehtoo ja vakuuttaa
17.2.2023
Show all

Vinkki valmistuville: panosta viestintään ja luovuuteen

Heti kärkeen – lämpimät onnittelut kaikille koulunsa päättäville ja intoa ja onnea uusiin polkuihin! Elätte inspiroivaa aikaa👍.

Haluaisin viestintä- ja tarina-ammattilaisena antaa muutaman vinkin, jonka uskon auttavan teitä elämässä ja työelämässä eteenpäin. Vinkit liittyvät kahteen työelämätaitoon, jotka tulevat asiantuntijoiden mukaan korostumaan tulevaisuudessa. Ne taidot ovat viestintä ja luovuus.

Koska olen itse jalostanut näitä taitoja jo parin vuosikymmenen ajan, rohkenen pistää kokemukseni jakoon. Nämä vinkit ovat palvelleet itseäni hyvin, enkä usko merkityksen ainakaan heikkenevän.

  1. Joskus kannattaa tavata. Kasvokkain tapahtuvan viestinnän merkitystä on helppo aliarvioida näinä etäsovellusten kulta-aikoina. Miksi nähdä vaivaa ja uhrata aikaa tapaamiseen, kun etäyhteys ajaa melkein saman asian?  Vastaus löytyy melkein-sanasta. Kun tapaat yhteistyökumppanisi kasvokkain, pääsette vuorovaikutuksessa uudelle tasolle ilmeitä, eleitä ja kehonkieltä lukemalla. Viesti ja sen eri sävyt menevät perille.
  2. Ole utelias. Pidä mieli avoimena ja sormi pulssilla. Ihmettele yhteiskunnan ilmiöitä ja tutustu erilaisiin ihmisiin. Pohdi asioita eri ihmisten näkökulmasta ja yritä ymmärtää heitä. Näin kerrytät ymmärrystä yhteiskunnasta ja sen toiminnasta. Opit myös tuntemaan erilaisia ihmisiä ja tiedät jatkossa, miten heitä voi motivoida viestinnän avulla. Myös luovuus tarvitsee pulputakseen uteliasta ja leikkisää mieltä. Raivaa tilaa uteliasuudelle silloinkin, kun kiire kiristää hartioita.
  3. Arvosta ja kunnioita. Hyvään viestintään kuuluu kaikkien huomioiminen ja kuuntelu. Kunnioittava asenne rakentaa luottamusta ja kantaa pitkälle. Kun et edes tiukassa paikassa sorru rähjäämään, pilkkaamaan tai uhkailemaan, sinua kuunnellaan ja arvostetaan.
  4. Ota viestintä osaksi arkea. Kun sinusta tulee ison monivuotisen projektin päällikkö, älä unohda viestintää. Ota se kiinteäksi osaksi projektisuunnitelmaa ja projektin päivittäistä työskentelyä. Allokoi viestinnälle tekijät ja rahat. Kiität itseäsi myöhemmin viisaasta päätöksestä, joka saa paitsi hommat luistamaan myös tiimiläiset viihtymään.
  5. Panosta kirjalliseen ilmaisuun. Pidä huoli siitä, että osaat oikeinkirjoitussäännöt ja hallitset tekstin eri tyylilajit. Tämä pätee, kirjoititpa suomeksi tai vierailla kielillä. Hyvä kirjoitustaito tuo sinulle kosolti arvostusta. Ja kääntäen – huono kirjoitustaito nakertaa pahasti uskottavuuttasi.

Toivottavasti näistä ajatuksista on apua tulevaisuuden työmarkkinoilla!

P.S. Erityisen lämpimät onnittelut kolmelle Haapajärven lukion opiskelijalle, joille myönnetään Tiitto Median stipendi parhaista tarinnankerronnan ja esiintymisen taidoista. Te tulette pääsemään vielä pitkälle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *