Viisi vinkkiä vaikeaan esiintymis­tilanteeseen

Toimitusjohtajan viisi viestinnän sudenkuoppaa - naisjohtaja katselee yrityksen työntekijöitä
Toimitusjohtajan viisi viestinnän sudenkuoppaa
28.2.2020
Yrittäjyyden happotesti
4.9.2020
Show all

Viisi vinkkiä vaikeaan esiintymis­tilanteeseen

Tämä poikkeuskevät on tuonut arkeemme epävarmasti puhuvat asiantuntijat niin televisiossa kuin räjähdysmäisesti suosiotaan kasvattaneissa webinaareissakin. Myönnetään; esiintymistilanteet ovat usein olleet vaikeita. Selitäpä itse mysteeriviruksen mekanismeja tai laadi ennusteita ennustamattomasta tulevaisuudesta.

Asiantuntijat ja johtajat ovat olleet mahdottoman edessä, mutta niistäkin tilanteista voi selvitä kuivin jaloin. Tarjoan neuvoksi viisi kultaista sääntöä, jotka muistamalla pääsee ainakin alkuun.

01 Rentouta itsesi.
Olitpa jännittäjätyyppiä tai kuin kotonasi kameran edessä, oma mieli kannattaa rauhoittaa juuri ennen lähetystä.  Hengitä syvään sisään ja ulos useita kertoja ja keskity vain hengittämiseen. Se tyhjentää ajatukset tulevasta ja valmistaa sinut kohtamaan suoran lähetyksen tuomat yllätykset ja kierrepallot.

02 Hidasta.
Silloin kun asiantuntija osaa asiansa, hän sortuu usein puhumaan liian nopeasti. Näin käy etenkin silloin, kun puhe tai esitys on ennalta harjoiteltu. Tällöin kannattaa muistaa, että vaikka itse tunnet aiheesi läpikotaisin, kuulijalle se sisältää paljon uutta. Puhetta kannattaa siis hidastaa normaalista puhenopeudesta, muttei tietenkään kohtuuttomasti. Puherytmiä hidastaessa kannattaa pyrkiä säilyttämään luontevuus, jottei puheesta tule oudosti tauotettua tai monotonista.

03 Hillitse reaktiosi.
Äärimmäiset kasvon- tai kehonliikkeet näyttävät häiritseviltä ruudulla. Jos sinulle esitetään yllättävä kysymys tai provosoiva väite, ei kannata irvistää tai rypistellä otsaa. Nämä voivat toki olla normaaleja reaktioita missä tahansa muussa tilanteessa, mutta ei ruudussa. Suosittelenkin harjoittelemaan neutraalia mutta luontevaa perusilmettä peilin edessä. Tämä ei tietenkään tarkoita eleetöntä ja vahamaista esiintymistä, vaan hallittua läsnäoloa kenties tiukassakin keskustelussa.

04 Usko itseesi.
Olet esiintymässä painavasta syystä. Olet paras asiantuntija ja sinua on pyydetty osallistumaan. Tiedät asiasi ja osaat kertoa siitä ymmärrettävästi. Nyt jos koskaan kannattaa vaientaa sisäinen kriitikko, joka huomauttelee takeltelusta tai unohduksesta. Sinä tiedät, mitä haluat sanoa ja mitä muiden tulisi tietää. Sinä riität.

05 Ole avoin vuoropuhelulle.
Esiintymisesi saattaa kirvoittaa kritiikkiä ja täyslaidallisen muilta keskustelijoilta. Tai haastattelijan asenne paistaa läpi provosoivassa kysymyksessä. Anna kritiikille tilaa. Älä kiirehdi puhumaan päälle tai viito puhujaa hiljaiseksi. Mutta kun sitten otat puheenvuorosi, pysy rauhallisena ja vakuuttavana sekä tietysti viestisi takana.

Mitä vinkkejä sinä antaisit tiukkoihin esiintymistilanteisiin joutuville asiantuntijoille?

1 Comment

  1. Liisa sanoo:

    Hyviä vinkkejä! Tämän kevään lähikoulutukseni siirtyivät koronan myötä verkkoon ja olen huomannut että kun innostun, käteni alkavat heilua kuin tuulimylly 😁 Joten joudun oikein keskittymään että pidän käteni rauhassa webinaarin aikana. Tosin omat esiintymiseni eivät ole niinkään olleet tiukkoja haastattelu tilanteita, vaan asiantuntijapuheenvuoroja.
    Kiitos vinkeistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *