Maailma ilman sosiaalista mediaa

Pieni palopuhe
2.3.2021
Elämä edessä
4.6.2021
Show all

Maailma ilman sosiaalista mediaa

Mitä tapahtuisi, jos jokin aamu heräisitkin ilman somea? Yllättäen eletään maailmassa, jossa some on kadonnut ja maailma on muuttunut. Kaksi 15-vuotiasta pohtii, millainen maailma olisi ilman somea. 

Mitä kaipaatte eniten? 
Kaipaamme erityisesti helppoa yhteydenpitoa kavereihin. Ennen viestittelimme WhatsApissa tai  Snäpissä, eikä tarvinnut välttämättä lähteä kotiovelle koputtelemaan. Lisäksi oli helppo löytää tietoa. Googlesta löytää melkeinpä kaiken, eikä tarvinnut omistaa kirjaa joka aiheesta. 

Mitä et kaipaa somesta? 
Monesti esim. kommentit toisten videoissa olivat negatiivisia ja vaikka asia ei itseä koskenut, tuli siitä silti ikävä olo. Somessa saattoi huomaamattakin kulua useampi tunti. Kun ottaa puhelimen ja istahti hetkeksi alas, saattoi viettää useita tunteja vaikka Instagramia selaillessa. 

Mihin aika nyt kuluu? 
Kun ei ole jatkuvasti puhelimella tai muuten somessa, tulee kavereitakin nähtyä enemmän. Ulkona on varmasti paljon tekemistä, joten tulee liikuttua enemmän. Myös omille ajatuksille jää enemmän aikaa. 

Miten nyt pidät yhteyttä? 
Puhelut ja perusviestit toimivat edelleen, joten niiden käyttö on lisääntynyt huomattavasti. Toisaalta esimerkiksi kavereita kun näkee, puhelimessa ei tule vietettyä niin paljon aikaa heidän kanssaan. 

Mistä nyt löydät tietoa? 
Saamme tietoa ensisijaisesti kysymällä joltain, joka voisi asiasta tietää. Vaikeimmissa kysymyksissä haemme apua kirjastosta.  

Mitä nyt teet viihtyäksesi? 
Olemme löytäneet uusia harrastuksia ja liikumme niiden myötä ulkona. Myös kirjojen huvikseen lukeminen on lisääntynyt, ja lautapelit perheen tai kavereiden kanssa ovat hyvää ajanvietettä. 

Onko kännykkä enää yhtä tärkeä? 
Puhelimen ainoaksi tarkoitukseksi on jäänyt yhteydenotto, joten sinänsä sen merkitys on kasvanut, mutta toisaalta sen merkitys ajanvietteenä on vähentynyt. 

Miten se on vaikuttanut perheeseen? 
Yleisestikin tulee vietettyä enemmän aikaa perheenjäsenten kanssa, kun jokainen ei ole kiinni omassa näytössään. Toisaalta jokainen perheessä viettää enemmän aikaa omien ystäviensä tai uusien harrastuksiensa kanssa. 

Mitä teet ensimmäisenä, kun saat somen takaisin? 
Ihan ensimmäisenä otamme yhteyttä nettikavereihin. Ilman somea yhteydenpito heihin on katkennut, eikä ole voinut tutustua uusiin ihmisiin.   

Mitä sinä kaipaisit eniten, jos sosiaalinen media yhtäkkiä katoaisi?

Artikkelin on kirjoittanut kaksi 15-vuotiasta TET-harjoittelijaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *