Vinkki valmistuville: panosta viestintään ja luovuuteen
30.5.2022
Kouluta asiantuntijoistasi parempia viestijöitä
15.3.2023
Show all

Hyvä pitchaus kiehtoo ja vakuuttaa

Kuva: Pexels, Harrison-Haines.

Pitchauskierrokset vaanivat nykyään jokaisessa tilaisuudessa. Pitääkö niitä pelätä vai syleillä? 

Seurasin eräässä tilaisuudessa, kun liuta yrittäjiä joutui yllättäen esittelemään itsensä nasevasti 30 sekunnissa. Pitchauksista näki, että osa oli taitoa treenannut, osa ei. 

Pitchauksen (eli myyntipuheen/hissipuheen jne.) treenaamisesta pitäisi mielestäni saada lisäkorotus aloittavan yrittäjän starttirahaan, niin tärkeä taito se on yrittäjälle. Sulavasta esiintymisestä ja tiivistämisen jalosta taidosta hyötyvät toki kaikki muutkin asiantuntijoista ylimpään johtoon. 

Tässä on omat viisi tärppiäni rautaisen pitchauksen rakentamiseen: 

  1. Tarkastele asiaasi ulkopuolisin silmin. Mikä näkökulma tai yksityiskohta tuntuu herättävän muiden kiinnostuksen? Mikä on heille uutta ja innostavaa? Kun tiedät, mistä muut kiinnostuvat, tiedät myös, miten vangita heidän huomionsa. 
  2. Muista tarinoiden merkitys! Jos sinulla on (lyhyt) kiehtova tarina kerrottavaksi, niin anna palaa! Itse mainitsen usein sen anekdootin, että sir Roger Moore on laulanut minulle serenadin. Ei se juurikaan valota yritykseni toimintaa, mutta jättääpähän muistijäljen! 
  3. Valitse sanasi huolella. Mitä lyhyempi pitchaukseen käytettävä aika on, sitä tarkemmin jokainen sana on syytä valita. Myös tiivistämiseen on hyvä keskittyä, sillä pitchaus ei ole oikea hetki esitellä kaikkia yrityksen tai projektin rönsyjä. Keep it short and sweet! 
  4. Pyri vakuuttamaan, älä myymään. Moni karttaa pitchauksia liian myyntihenkisenä formaattina. Pitchauksessa kannatta kuitenkin unohtaa myyntitavoitteet ja suhtautua tilanteeseen mahdollisuutena vakuuttaa kuulijat asiastasi ja osaamisestasi. Kun jaat osaamistasi etkä myy sitä, pitchaukseen voi olla helpompi suhtautua – ja sitä kuunnella. 
  5. Sijoita loppuun cliffhanger. Pitchaajia opetetaan usein lopettamaan puheensa kertaamalla vielä nimensä. Itse kehotan kokeilemaan tarinallisempaa lähestymistapaa. Mitä jos päättäisit pitchauksesi kysymykseen tai vaikka arvoitukseen? Avoin loppu toimii teaserina ja keskustelunavauksena. Sinua on tilaisuuden lopuksi helppo nykäistä hihasta ja kysyä, että mikä vastaus esittämääsi kysymykseen tai ongelmaan oikein on. 

Mitä esiintymiseen tulee, siihen pätee yksi olennainen neuvo: anna innostuksesi näkyä. Olet asiasi syväosaaja ja viettänyt sen parissa lukemattomia tunteja. Innostuksesi saa näkyä elekielessä, äänenpainoissa ja puherytmissä – kunhan esiintymisestäsi saa selvää. 

Nyt vain pitchauksia harjoittelemaan! Tiedät onnistuneesi silloin, kun joku intoutuu kysymään lisää. Tuli sitten kauppoja tai ei. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *