Mikä ihmeen yritystarina?
3.3.2022
Vinkki valmistuville: panosta viestintään ja luovuuteen
30.5.2022
Show all

Harkintakyky pelastaa kaaoksessa

Viestintäammattilaisen työtä pidetään usein ”vain” sanojen ja esiintymisen hiomisena. Viime aikojen kriisit ovat kuitenkin paljastaneet viestijän tärkeimmän taidon: harkintakyvyn.  Ammattilainen punnitseekin paitsi sanansa myös tekonsa kultavaa’alla.

Yritykset ja niiden johtohenkilöt tasapainoilevat näinä aikoina lähes mahdottomalta tuntuvissa tilanteissa. Pandemiat, sodat ja muut poikkeuselementit heittävät kokouksiin pohdittavaksi isoja kysymyksiä: Mitä yrityksen toiminnasta uskaltaa viestiä vallitsevassa tilanteessa? Pitäisikö meidän auttaa hätää kärsiviä? Entä mitä tehdä mainonnalle – pitäisikö se laittaa jäihin, kunnes maailma (toivottavasti joskus) taas normalisoituu?

Tällaisissa tilanteissa osaava viestintäammattilainen lunastaa paikkansa ja näyttää sen, mistä hänelle oikein maksetaan. Hän ei säntää painaamaan paniikkinappia tai ryhdy suoltamaan hätäpäissään somepostauksia.

Sen sijaan hän rakentaa oman tilannearvionsa seuraamalla laajasti maailman tapahtumia ja vaihtamalla ajatuksia muiden viestijöiden kanssa.

Sen jälkeen hän kokoaa ympärilleen tarpeelliset henkilöt yritysjohdosta omaan tiiminsä ja keskustelee vallitsevasta tilanteesta yrityksen näkökulmasta. Miten tämä vaikuttaa toimintaamme? Mitä voimme tehdä auttaaksemme? Miten turvaamme työntekijöidemme aseman?

Viestijä tuo näihin pohdintoihin näkemyksensä ja kokemuksensa siitä, miten kannattaa menetellä. Hän osaa arvioida, millaista tietoa eri sidosryhmät tarvitsevat ja mikä taas saa heidät takajaloilleen. Päänsä kylmänä mutta sydämensä lämpimänä pitävä viestijä tietää myös, mitä yrityksen työntekijät tarvitsevat kriisin keskellä.

Sitten on vuorossa hihojen kääriminen. Viestijä ottaa luontevasti oman roolinsa ja alkaa – vasta nyt – nakutella tiedotteita, somepostauksia, johtajan puheita ja niitä monia muita materiaaleja, joilla yritys viestii sidosryhmilleen.

Tämän kaiken viestijä tekee harkitusti mutta viivyttelemättä, omaan harkintakykyynsä nojaten.

Onko yrityksesi kohdannut vaikean viestintätilanteen, jolle pitäisi nopeasti tehdä jotakin? Ota yhteyttä, niin jutellaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *